LED Keurmerken

Nu gloeilampen en halogeenlampen geleidelijk worden uitgefaseerd, neemt de toevlucht in met name LED verlichting toe. Spaarlampen zijn al ver ontwikkelt en winkeliers bieden in 99 van de 100 gevallen betrouwbare spaarlamp verlichting aan. Helaas is dit nog niet het geval voor led verlichting. Er is veel verschil in kwaliteit van LED verlichting.

Een goede richtlijn kan zijn of de lampen keurmerken hebben. De volgende keurmerken zijn er onder andere in de LED branche:

  • CE
  • ROHS
  • VDE
  • TUV
  • KEMA
  • DEKRA

 

CE gekeurd

CE staat voor Conformité Européenne. Het is een keurmerk van de Europese Unie. De CE-markering geeft aan dat het product in overeenstemming is met de EU-wetten. Het voldoet dan aan de wettelijke minimumeisen op gebied van  veiligheid, gezondheid en milieu.

Voor steeds meer producten is de CE-markering verplicht als de fabrikant het product over zijn eigen landsgrenzen wil verhandelen in de Europese Gemeenschap. Alle EU-landen houden zich aan dezelfde richtlijnen, zodat internationale handel soepeler verloopt. In Nederland staat het onder andere op gastoestellen, bouwproducten, koelkasten en diepvriezers, speelgoed en radioapparatuur. Elk product heeft of krijgt zijn eigen richtlijnen.

Fabrikanten mogen zelf de CE-markering op hun producten zetten, nadat ze volgens Europese specificaties zijn getest en goedgekeurd. De nationale overheid van elk land wijst een instelling aan die de CE-markering steekproefsgewijs controleert. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert in Nederland de CE-markering op gastoestellen; de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert de CE-markering op bouwproducten.